Конфедерацията на труда Подкрепа алармира, че обедняването продължава. Бедността у нас

...
Конфедерацията на труда Подкрепа алармира, че обедняването продължава. Бедността у нас
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Бедността у нас вече се превръща в хронично заболяване за 1/3 от домакинствата

Конфедерацията на труда " Подкрепа " сигнализира, че обедняването продължава. 

Бедността у нас към този момент се трансформира в хронично заболяване за 1/3 от семействата , като главният извод е, че заплащането на труда, равнището на пенсиите и безработицата са факторите, които подсигуряват стабилно гладко повишение на бедността, повишаване риска от обществено изключване и риск за здравето на нацията.

Предприетите дейности за увеличение на МРЗ, пенсиите и общественото подкрепяне, ненапълно смекчават мизерното битие, само че не съумяват да реализират задачата си, а именно- битката с бедността, тъй като синдикатите са сами в тази битка. Правителството откликва официално, а работодателите по всевъзможен метод търсят аргументи да не усилва заплащането на труда.

Не би трябвало да забравяме, че битката с бедността се води и на втори фронт – частния бранш.  КТ " Подкрепа " не стопира да работи за повишение на работните заплати, да търси способи да уголемява груповото трудово договаряне и по този начин да подсигурява съответен приход на работещите.

Въпреки компликациите, ние ще продължим целеустремено и непрекъснато да градим едно по-добро бъдеще за всички работещи.

Напомняме, че минималните работни заплати не са съответни и са надалеч от виталния най-малко . Все още 1/3 от семействата са под линията на беднотия, а 2/3 – са под виталния най-малко.

Не би трябвало да забравяме, че сивата стопанска система, отводът от възнаграждение на положения ексклузивен труд, символичните добавки за нощен и рисков труд, също способстват за ниските приходи.

Най-чувствително наранени в тази безнадеждна обстановка за огромна част от хората са децата . Всяко трето дете живее в материални ограничения. Рискът от обществено изключване е съпроводен с риск за здравето на децата, неспособност за достъп до обучение, блокиране бъдещето им развиване и основаване на възприятие за малоценност.

Изнесените статистически данни от Национален статистически институт за 2023 година еднопосочно демонстрират, че няма превръщане на наклонността за обедняване:

– линията на беднотия от 526 лева, избрана от страната за 2024 година е надалеч от действителната линия на беднотия, която би трябвало да бъде най-малко на 50% от виталния минимум;

– стандартът на живот продължава да пада за 1/3 семейства, като те разчитат на обществени помощи;

– 2/3 от семействата са под виталния минимум;

– расте броят на работещите бедни;

– съвсем половината от семействата, състоящи се от двама възрастни и три и повече деца (55%) и един възрастен и деца, са под линията на беднотия (48%).

– Всяко трето дете живее в материални ограничения, а близо половината от децата са в риск от беднотия.

Бедността визира от ден на ден хора у нас, като доближава 45,3% от популацията през 2023 година, в случай че не се броят обществените прехвърляния, за съпоставяне през 2019 година този % е бил 42,2.

Допълнително, покупателната дарба се нападна от непрекъснато покачващите се цени, без значение че те порастват по-бавно, спрямо предходните години. Най-съществени са възходящите разноски за комуналните услуги, телекомуникации и храна. Постоянно порастват и разноските за опазване на здравето, като България е с най-голям дял на доплащане, без значение от това, че е налице наложително здравно обезпечаване в страните от Европейски Съюз.

КТ " Подкрепа " ще продължава да се бори за съответни МРЗ и за почтено възнаграждение на труда във всички сфери от стопанската система и държавната администрация. Ще търси най-оптималния вид за установяване на майчинството, добавките за деца, грижата за хората с увреждания, пенсиите и обществените помощи. Ще пази служащите и чиновниците при осъществяване на служебните им отговорности против непозволени дейности на работодателите. 

Системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността . Данните за 2023 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния (обезщетения, обществени и фамилни помощи и добавки), нивото на беднотия се покачва от 20.6 до 28.5%, или със 7.9 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния, нивото на беднотия нараства до 45.3%, или с 24.7 процентни пункта. 

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от популацията, е тяхната икономическа интензивност и присъединяване им на пазара на труда. За целия интервал на наблюдаване относителният дял на бедните на възраст 18 и повече години е най-голям измежду безработните (56.8% за 2023 г.), като рискът от беднотия при безработните мъже е с 12.0 процентни пункта по-висок спрямо безработните дами. 

През 2023 година делът на бедните измежду заетите във възрастовата група 18 – 64 години нараства по отношение на миналата година с 1.7 процентни пункта – до 11.7%, като при работещите на ненапълно работно време рискът за изпадане в беднотия е почти три пъти по-висок от този при работещите на цялостно работно време. Същевременно, рискът от беднотия измежду работещите дами е с 2.5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Оценките на бедността според от вида на семейството демонстрират, че най-голям е относителният дял на бедните измежду семействата от двама възрастни с три или повече деца (55.2% за 2023 г.) и от един родител с деца (42.8% за 2023 г.). Сред едночленните семейства рискът от беднотия при дамите е с 2.0 процентни пункта по-висок, в сравнение с при мъжете. Ако в семейството живее едно лице над 65 години, рискът от беднотия е с 11.8 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

През 2023 година относителният дял на децата с материални ограничения (лишени от най-малко един от 13 показателя) е 30.9%, а за 1.6% от тях нито една нужда не може да бъде задоволена заради финансови аргументи. Близо една четвърт от децата (25.9%) не могат да си разрешат отмора отвън дома най-малко една седмица в годината (вкл. празници със фамилията, посещение при родственици, другари, проведена отмора от учебното заведение и т.н.). Екипировка за игри на открито (колело, ролери, кънки и др.) не могат да си разрешат 22.8%, а постоянни занимания като плуване, свирене на музикален инструмент, присъединяване в юношески организации и други – 19.7%. През 2023 година 47.8% от децата с материални ограничения живеят и в риск от беднотия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР